Vyberte stránku

Sice jsem přes 8 000 km od své země a Evropy. Ale i kdybych stál na samém měsíci, srdcem i duší bych právě teď byl v Ukrajině. S hrůzou pozoruju zprávy a díky technologiím od toho odstřižený nejsem. Naopak. Dokud se situace neuklidní, přepínám do jiného režimu. Zlu ustupovat nelze. A co mě se týká, jedeme v tom společně (není to jen o Ukrajině).

Pomozte Ukrajině


Pokud si připadáte bezcmocní, je tu řada věcí, které se dají dělat – finanční a materiální podpora uprchlíků, Ukrajinské armády, vyvěšení vlajky, cokoliv, čím upozorníte na probíhající konflikt. Týká se nás všech a budoucnosti celého světa. Níže přikládám ověřené zdroje.

Kde a jak pomoci:

Kde sledovat nejaktuálnější dění:

Dávejte si VELKÝ pozor na tzv. Fake News a informace ověřujte. Lítá toho v prostoru opravdu hodně a je snadné se emocemi nechat ovládnout. Proto se dívejte do komentářů pod příspěvky (i když je to někdy šílené).

Kybernetika:

Není to moc, ale pokud chcete vracet úder a víte o hakování prd, pojďte alespoň zatížit Ruské dezinformační weby opakovanými požadavky z vašeho porhlížeče. Stačí si otevřít tuto stránku a nechat ji běžet (sám to mám zapnuté už asi den na notebooku i mobilu).

DOPLNĚNÍ AUTORA STRÁNKY: Prosím vás, přátelé, nepodléhejte opojné představě, že poté, co si tuto stránku spustíte, začne se z cílových serverů kouřit a Putin se počne kroutit jak pod kletbou Cruciatus. Obrana proti tomuto triviálnímu útoku je také poměrně triviální. Nicméně vyžaduje udělat nějakou akci. A čím víc lidí tuhle stránku otevře, tím víc akcí bude potřeba (i když ne přímo úměrně). Stránka nedělá nic jiného, než že z vašeho prohlížeče opakovaně posílá dotazy na weby v seznamu (proto se nemusí líbit antivirům), které tak musí odpovídat (za předpokladu, že dotaz není odchycen nějakým „protifiltrem“ po cestě a dostane se na server), což je zatěžuje.

Velmi krátce k dění ohledně v Canmore. Kdo situaci sleduje jsou hlavně cizinci, jako já. Ve zprávách o tom nějaké zmínky jsou, ale zas tolik se tu tím nežije (ani mezi čechy, co tu sleduju). Vlajku jsem tu bohužel Ukrajinskou žádnou neviděl, tak jsem si jednu udělal z mého žlutého trička a modrého podsedáku :D. Ale třeba v Calgary a větších městech se lidé na podporu také sházejí. Postup Kanadské vlády je za mě poměrně rychlý a věcný. Kanada se připojila ke státům, co blokují svůj vzdušný prostor ruským letadlům a jako jedna z prvních poskytla Ukraině vojenskou výbavu. Hodně vysvětluji o naší historii a odpovídám na dotazy Kanaďanům, které to tu zajímá.

Co mě hřeje u srdce: ❤️

  • 🇨🇿 Vlna solidarity a míra ochoty Čechů pomáhat Ukrajincům, zajištování jim ubytování (vzpomeňte na Pitomia Okamuru a jeho strašení o uprchlících před rokem)
  • 🤝 Jednotný postoj naší vlády, senátu a dokonce i prezidenta – hlavně práce Jana Lipavského a P. Fialy (nedokáži si představit v tuto chvíli jiného člověka na jeho místě)
  • 🌍 Rozjezd podpory a sjednocující tendence v postupech a sankcích napříč všemi Evropskými státy a NATO – hodně jsem se bál, že se nikdo nedomluví na ničem
  • 🇺🇦 Neskutečný postoj Ukrajinského prezidenta a vlastně každého, kdo tam nyní je (některé nahrávky jsou opravdu neskutečné, jako nahrávat video občanům v neprůstřelné vestě v Kyievě to chce koule)
  • Během 1 dne jsem se dokázal naučit celkem dost obstojně Geografii Ukrajiny včetně rozmístnění všech větších měst.

Po velmi dlouhé době jsem opravdu pyšný na svoji zemi.

Co mě rozčiluje a z čeho je mi smutno: 🤬 🙁

  • Trpí hlavně ti, co za nic nemůžou
  • V Rusku funguje/zafungovala tvrdá propaganda policejního státu, který Putin min. 22 let své vlády buduje (a nejen v Rusku…)
  • Mám několik Ruských přátel a i na ně se snáší ten hněv, přitom jsou sami proti tomu, co se děje
  • Tvrdé potlačování protestů v Minsku (Lukashenko) a Ruských městech
  • Vyhrožování Jadernými zbraněmi zemí, kde je u moci člověk, u kteérho nevíme, co udělá
  • Velké zklamání z výsledků jednání OSN
  • a mnohé další…

Střípky na odreagování a pobavení (je to potřeba, bohužel není v češtině tolik zatím):

—— KONEC PŘÍSPĚVKU (Tento článek aktualizuji) ——